Начало

home-marks-150x1000-2014


Полезно


Дизелови двигатели за леки автомобили ПДФ Печат Е-мейл

В1 - Категория за Fuel-Economy - моторни масла с особено нисък High-Temperature-High-Shear - вискозитет (отговаря на А1).
В2 - Категория за общоприети и лесно течливи моторни масла.
В3 - Категория за общоприети и лесно течливи моторни масла. Превъзхожда В2 по отношение на износването, чистотата на буталата и стабилността на вискозитета при отделяне на сажди.
В4 - Нова категория за дизелови двигатели с директно впръскване (TDI).
В5 - Отговаря на АСЕА В4, но с по-нисък HTHS-вискозитет. При тестване в сравнение с масло 15W-40 се наблюдава намаляване разхода на гориво с минимум 2.5%
С1 - Нова спецификация от 10/2004 за дизелови двигатели с филтър за твърди частици. Съдържание на сулфатна пепел: макс. 0.5%. С по-нисък HTHS>2.9mPas (Ford).
С2 - Нова спецификация от 10/2004 за дизелови двигатели с филтър за твърди частици. Съдържание на сулфатна пепел: макс. 0.8%. С по-нисък HTHS >2.9mPas (PEUGEOT).
С3 - Нова спецификация от 10/2004 за дизелови двигатели с филтър за твърди частици. Съдържание на сулфатна пепел: макс. 0.8%. С HTHS >3.5 mPas (Daimler Chrysler/BMW).
C4 - Нова спецификация от 02/2007 за за дизелови двигатели с филтър за твърди частици. Съдържание на сулфатна пепел: макс. 0.5%. С HTHS >3.5 mPas (RENAULT).

 
Бензинови двигатели ПДФ Печат Е-мейл

А1 - Категория за т.н. Fuel-Economy - моторни масла с особено нисък High-Temperature-High-Shear - вискозитет (HTHS, <3.5 mPas). Предпочитани класове на вискозитет са: XW-30, XW-20.
А2 - Категория за общоприети и лесно течливи моторни масла.
A3 - Категория за общоприети и лесно течливи моторни масла с по-високи изисквания от А2. Превъзхожда А2 по отношение на загубите при изпарение, чистотата на буталата и стабилността при окисляване.
А5 - Категория за общоприети и лесно течливи моторни масла. Отговаря на A3, но с по-нисък HTHS - вискозитет. При тестване с масло 15W-40 се наблюдава намаляване разхода на гориво с минимум 2.5%.

 
Спецификации на моторни масла ПДФ Печат Е-мейл

За да се ориентирате по-лесно в моторните масла

Има най-различни международни стандарти за моторни масла. Какво означават най-важните от тях, можете да научите тук:

АСЕА: Различните приложения на моторните масла по европейската класификация
на АСЕА са описани със следните букви:

А - за бензинови двигатели на леки автомобили
В - за малки дизелови двигатели на леки автомобили, ванове и бусове
С - за дизелови двигатели с филтър за твърди частици
Е - за дизелови двигатели на товарни автомобили

API: API - спецификациите дават информация за американските изисквания и критерии за качество, на които трябва да отговарят маслата. Актуалните класификации са: SM - за бензинови двигатели и СИ за товарни автомобили с дизелов двигател. Леките автомобили с дизелови двигатели все още не са класифицирани по API.

SAE: Течливостта на едно моторно масло се определя по спецификацията SAE. Така например при едно моторно масло SAE 0W-30 първата цифра означава "висока течливост" при ниски температури. Колкото по-малка е тази цифра, толкова по-лесно течливо е маслото при ниски температури и толкова по-бързо маслото достига до най-важните места, които трябва да бъдат смазани. Втората цифра дава информация за течливостта при високи температури.

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Страница 2 от 2